Alopecia, wat is het?

movehs - AlopeciaDe kans dat u wel eens gehoord hebt van de aandoening Alopecia is vrij klein, het is een ziekte die weinig bekendheid geniet. Toch is de variant Androgenetica een die veel voorkomt en ongetwijfeld kent u mensen die hier last van hebben. Dit is namelijk de aandoening die er voor zorgt dat mannen op latere leeftijd te maken krijgen met haarverlies. Als het gaat over Alopecia, dan gaat het dus om het verliezen van haar en dat kan op het hoofd zijn, maar ook op andere delen van het lichaam. Bij veel mensen is kaalheid door ouderdom bij mannen een bekend gegeven, maar dat haarverlies ook op andere delen van het lichaam op kan treden en dat ook vrouwen hier mee te maken kunnen krijgen, dat is dan weer veel minder bekend. Dit is erg vervelend, want het kan ervoor zorgen dat de ziekte een groot effect heeft op het welzijn van mensen. Doordat haarverlies bij vrouwen veel minder vaak voorkomt en het bij veel mensen onbekend is dat ook zij aan Alopecia kunnen lijden, krijgen vrouwelijke patiƫnten vaak te maken met veel onbegrip en starende blikken. Dat maakt de aandoening niet alleen fysiek, maar ook psychisch erg belastend.

Diverse varianten van Alopecia

Wat moet u als leek nu weten over de aandoening Alopecia? In de eerste plaats dus dat het zowel bij mannen als bij vrouwen voor kan komen. Daarnaast is het belangrijk om in het oog te houden dat er verschillende varianten bestaan, die elk zo hun eigen effect hebben. We kunnen de volgende varianten van Alopecia onderscheiden:

  • Areata, waarbij pleksgewijs ovale kale plekken ontstaan
  • Universalis of Totalis, waarbij niet alleen hoofdhaar, maar ook ander lichaamshaar uit kan vallen
  • Traumatica, waarbij haarverlies ontstaan is als het gevolg van een trauma, zoals een ongeval of als het gevolg van brandwonden
  • Diffusa, waarbij onverwacht veel hoofdhaar tijdelijk uitvalt
  • Androgenetica, verlies volgens het vrouwelijk of mannelijk patroon, vaak als gevolg van een veranderde hormoonhuishouding
  • Frontaal Fibroserend, waarbij aan de frontzijde in de contourlijn van het hoofd haarverlies optreedt

Het mag dus duidelijk zijn dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende varianten van Alopecia. Daarbij is het ook nog zo dat sommige varianten een heel grillig verloop hebben, terwijl andere een progressief verloop kennen.

Wat kan er aan gedaan worden?

Aan Alopecia kan helaas vrij weinig gedaan worden in de zin van een medische oplossing. Dit heeft te maken met het feit dat het in veel gevallen nog zeer onduidelijk is waardoor het haar opeens verdwijnt. Zolang de oorzaak niet bekend is, is het uiteraard ook erg lastig om hiervoor een passende medische oplossing te vinden. Voor mensen die lijden aan bijvoorbeeld de Universalis variant, een variant met een zeer grillig ziekteverloop, is dit natuurlijk erg vervelend. Voor hen is het steeds maar afwachten of het haar terugkomt en zo ja, hoeveel er weer teruggroeit. De onzekerheid die zij ervaren is erg vervelend. Krijgt u te maken met Alopecia, dan is het aan te raden om na een bezoek aan uw arts contact op te nemen met MoveHs. Deze kliniek kan verschillende oplossingen bieden om de gevolgen voor het uiterlijk zo klein mogelijk te maken. Zo kunnen zij door middel van diverse soorten haarwerken er voor zorgen dat u niet met kale plekken, een kaal hoofd of een heel dun bosje haar hoeft rond te lopen. Ook kunnen zij met permanente make-up wenkbrauwen aanbrengen op uw hoofd of bijvoorbeeld de suggestie van baardgroei wekken. Met de oplossingen van MoveHs kunt u de gevolgen van Alopecia voor uw uiterlijk dus zoveel mogelijk beperken.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn