Hoe sterk verschillen makelaarstarieven?

Of je nu een woning wilt kopen of verkopen, een makelaar komt altijd goed van pas. Ondanks dat je natuurlijk de nodige kosten kwijt bent vanwege de makelaarstarieven. Een goede specialist op dit gebied, verdient zichzelf eigenlijk wel terug, vanwege de hogere verkoopprijs die hij of zij voor jouw woning weet te krijgen of de lagere aankoopprijs die onderhandeld wordt. Kwaliteit is dus van belang, maar de hoogte van de makelaarstarieven natuurlijk net zo goed. Hoe kun jij deze nu achterhalen, om zo een voordelig makelaarskantoor te kunnen vinden?

Hoe sterk verschillen makelaarstarieven?

Makelaarstarieven bij kopen of verkopen

Bij het kopen en bij het verkopen van een woning komen heel veel zaken kijken. Zaken waar jij zelf als leek weinig verstand van hebt. Jij kijkt heel ander naar een pand dan makelaars, waar jij let op wat je mooi en handig vindt, kijken makelaars eerder naar de constructie en eventuele gebreken. Daarom is het altijd goed om een dergelijke specialist in de arm te nemen. Ondanks de makelaarstarieven. Dat geldt ook bij verkoop, makelaardijen kunnen een woning veel beter in de markt zetten dan jij dat kunt. Dat levert je vaak niet alleen een snellere verkoop op, maar ook een hogere verkoopprijs. Dat maakt het toch erg belangrijk om de hulp van een dergelijke specialist in te schakelen, ook omdat deze jou veel werk uit handen kan nemen. Maar hoe zit het nu met de makelaarstarieven? Hoeveel kosten kun jij verwachten als jij je woning via een makelaarskantoor wilt kopen of verkopen? De kosten kunnen sterk verschillen en worden ook verschillend berekend. Bij verkoop van je woning wordt er vaak een percentage van de verkoopsom in rekening gebracht, maar soms wordt er ook een combinatie gebruikt van een deel vast tarief en een deel van de verkoopsom. Bij aankoop kan er ook weer gebruik gemaakt worden van een percentage van de koopsom, maar vaak wordt hier juist gekozen voor een all-in-one pakket, waarbij je een vast bedrag betaalt. De makelaarstarieven kunnen dus sterk per kantoor variëren.

Vraag offertes op

En juist door die mogelijk grote verschillen in kosten, is het raadzaam om de kosten van makelaarskantoren met elkaar te vergelijken. Deze makelaarstarieven zijn echter vaak niet zomaar te vinden, die krijg je alleen als je een offerte opvraagt. Het kan veel werk zijn om dit bij verschillende makelaarskantoren te doen, daarom bieden ze jou bij Makelaar Kosten de mogelijkheid om in één keer van verschillende makelaardijen bij jou uit de buurt offertes te krijgen. Je vult daarvoor de nodige gegevens bij hen in en je krijgt de offertes met makelaarstarieven toegestuurd. Je kunt de offertes thuis vergelijken en gesprekken houden met een aantal kantoren. Bij het vergelijken van de makelaarskantoren let je op:

  • de betaalconstructie die er gehanteerd wordt, bij het werken met percentages kan het bedrag immers nog behoorlijk veranderen als de koopsom hoger of lager uitvalt
  • de totale kosten die ze verwachten in rekening te brengen
  • of het contact prettig verloopt, je zult immers veel met elkaar in contact zijn

Met behulp van Makelaar Kosten kun je dus eenvoudig makelaarstarieven opvragen en zo weet je van tevoren goed waar je aan toe bent. Je weet dan of een voorgesteld tarief gangbaar is of niet en je kunt eventueel onderhandelen over de voorgestelde kosten in de offerte. Dat voorkomt vervelende financiële verrassingen achteraf.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn