Regel uw pensioen na scheiding en voorkom problemen

Een scheiding kan op zich al een lastige keuze zijn. Daarnaast brengt dit ook veel geregel met zich mee, waarvan u waarschijnlijk weinig verstand heeft, omdat u er nooit over na hoefde te denken. Zoals bijvoorbeeld de verdeling van pensioen na scheiding. De verdeling van uw pensioen na scheiding moet met goede afspraken gedaan worden, zodat er geen grote ruzies ontstaan en heeft u ook geen problemen met het pensioenfonds. Bij Pensioen Zaken kunnen wij u helpen met alle zaken rondom de verdeling van pensioen na scheiding. Wij leggen u graag meer uit over de wet- en regelgeving en hoe wij u kunnen helpen met alle afspraken vastleggen bij de verdeling van uw pensioen na scheiding. Zo heeft u dit professioneel geregeld en hoeft u zich daar geen zorgen meer om te maken.

Afwijkende afspraken rondom uw pensioen na scheiding mogelijk

Bij een echtscheiding hebben u en uw ex-partner sinds 1995 recht op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenaanspraken. Het pensioen na scheiding is het enige dat telt tijdens de verdeling, niet wat er is opgebouwd voorafgaand aan het huwelijk. Binnen twee jaar na de echtscheiding moeten de pensioenfondsen zijn ingelicht over de scheiding en de verevening van de pensioenen. Indien u langer dan twee jaar wacht, vervalt de verplichting van het pensioenfonds om deze uit te voeren en dient u het zelf te doen. Indien u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dient u de huwelijkse voorwaarden te raadplegen om na te gaan wat is afgesproken over de verdeling van het ouderdomspensioen. Daarnaast kunt u met uw ex-partner afspraken maken over het pensioen na scheiding. Zo kunt u de verevening van de pensioenen uitsluiten of een andere verdeling afspreken. Als u in het buitenland uw pensioen opbouwt, hoeft het buitenlandse pensioenfonds niet mee te werken aan de verdeling van pensioen na scheiding. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Recht op elkaars nabestaanden- en partnerpensioen
  • Voorhuwelijkse periode telt ook mee
  • Afwijkende afspraken over nabestaandenpensioen mogelijk

Na echtscheiding behoudt u ook recht op elkaars nabestaanden- en partnerpensioen. De opbouw van dit bijzonder partnerpensioen eindigt op het moment van de echtscheiding. De reeds opgebouwde aanspraken worden premievrij bewaard voor de ex-partner. Indien u voor het huwelijk heeft samengewoond, is er mogelijk ook partnerpensioen voor elkaar opgebouwd. Over al deze zaken kunt u afwijkende afspraken maken, waaronder uitsluiting. Dit dient u na de scheiding kenbaar te maken aan het pensioenfonds. Waar u allemaal pensioen heeft opgebouwd, kunt u terugvinden op de website mijnpensioenoverzicht. Hier kunt u eenvoudig inloggen met uw DigiD en krijgt u een overzicht van het door u opgebouwde pensioen.

Wij helpen u bij het gehele proces

Pensioen Zaken is het adres waar u moet zijn met alle vragen omtrent pensioen na scheiding. Al onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in het werkveld, waardoor zij alle ins en outs weten van pensioenzaken. Wij kunnen u gedurende het gehele proces helpen, zoals bijvoorbeeld met de afspraken en alle zaken die u moet regelen met het pensioenfonds. Wij staan voor goede kwaliteit en een persoonlijke aanpak, waardoor u direct resultaat heeft en altijd bij ons terecht kunt met vragen of voor deskundig advies. Heeft u na het lezen van alle informatie nog vragen, behoefte aan advies of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op middels de contactgegevens die vermeld staan op http://www.pensioen-zaken.nl. Hier vindt u ook de kosten terug, zodat u direct weet waar u aan toe bent als u ons inschakelt voor uw pensioenzaken.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn