Droomhuis gevonden? Vraag om hypotheekadvies

Op zoek naar een nieuwe woning? Of beter nog – heb je je droomhuis gevonden? Fantastisch! Je hebt het voorlopige koopcontract ondertekend, waarna het tijd is om een hypotheek af te sluiten. Maar dit kan ingewikkeld zijn. Er komen veel documenten en regels bij kijken en ook je toekomstplannen moet je al een beetje helder hebben. Daarom vragen veel mensen een hypotheekadvies, om zo op de voordeligste en meest efficiënte manier de zaken te regelen.

Wat bespreek je tijdens een hypotheekadvies

Natuurlijk is het mogelijk zelf je hypotheek af te sluiten. Dit wordt ook wel een ‘execution only’ genoemd. Toch kan het verstandig zijn een hypotheekadvies aan te vragen bij een ervaren adviseur. Maar wat bespreek je eigenlijk tijdens zo’n adviesgesprek? De onderwerpen die vooral voorbijkomen, zijn:

  • Je persoonlijke situatie op financieel vlak. Het is belangrijk dat alles in kaart wordt gebracht: je inkomen, uitgaven, schulden en totale vermogen.
  • Je maandelijkse hypotheeklasten. Wanneer je financiële situatie helder is, ben je misschien geneigd om voor een maximale hypotheek te gaan. Maar het hypotheekadvies biedt hiervoor het nodige perspectief: je wil misschien nog wel op vakantie, of af en toe uit eten… Hoe hoog kunnen je maandelijkse hypotheeklasten zijn zonder dat je teveel moet opgeven? Dat is iets waar de adviseur met jou naar kijkt.
  • Wellicht heb je nu of in de toekomst een kinderwens, en dat heeft invloed op je financiële situatie. Het kan zijn dat je daardoor minder gaat werken – en dan kun je in de problemen komen met de maandelijkse hypotheeklasten. Gelukkig voorkom je dit dankzij het hypotheekadvies, dat hierop aangepast wordt.
  • Hypotheekverstrekkers vergelijken. Natuurlijk zijn er meerdere organisaties die jou een hypotheek kunnen aanbieden. Maar welke is voor jou het voordeligst en past het beste bij jouw situatie? De adviseur kijkt naar de rentes die erbij hoorden, de voorwaarden die gesteld worden en eventuele boeteclausules die aanwezig zijn. Vervolgens vergelijkt hij of zij de hypotheekverstrekkers en geeft jou op basis daarvan een onafhankelijk hypotheekadvies.
  • De hypotheekvorm. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Je hebt een lineaire hypotheek, waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost en de rente geleidelijk afneemt. Ook bestaat de annuïteitenhypotheek, waarbij je elke maand meer aflost en de rente ook steeds meer afneemt. Beide kunnen voordelen en nadelen hebben voor jouw situatie; uit het hypotheekadvies blijkt wat voor jou de beste optie vormt.
  • De rente. Ook hier zijn er weer verschillende opties: wil je een vaste rente of een variabele rente? Het laatste betekent dat de rente steeds verandert naargelang de actuele hypotheekrentestand.
  • De risico’s. Naast alle mogelijkheden die je hebt, kunnen er ook risico’s vastzitten aan een bepaalde hypotheek. De adviseur bespreekt deze met je, zodat je ze zo goed mogelijk kan voorkomen en er wat aan kan doen wanneer er toch iets niet gaat zoals gepland.

Het beste advies voor jou

Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Hypotheekadvies is daarom een aanrader wanneer je erover nadenkt een hypotheek te nemen. Heb je al gezocht naar adviseurs, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kijk dan eens op https://www.vanbruggen.nl/hypotheekadvies. Van Bruggen is een organisatie die bestaat uit ervaren, erkende en professionele adviseurs. Al sinds 1973 worden mensen hier geadviseerd over hun hypotheken op een onafhankelijke manier. “Persoonlijke aandacht, betrokkenheid en duidelijkheid staan voorop”, is op de site te lezen. Dat zijn belangrijke pijlers voor een adviesgesprek. Bovendien vind je op vanbruggen.nl nuttige informatie over hypotheken en verschillende situaties waar je in kunt zitten. Van Bruggen adviseer ik aan jou!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn