Haardhout om uw huis te verwarmen

Voor de verwarming van je woning kun je kiezen uit verschillende verwarmingsbronnen. Tegenwoordig wordt er veelal gekozen voor een cv-ketel op gas, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het stoken van haardhout in een open haard en verscheidene mensen gebruiken dit nog, alhoewel dit dan vaak enkel voor de gezelligheid is. Daarnaast kunt u natuurlijk ook kiezen voor elektrische verwarming. En wist u dat er ook cv-ketels bestaan die op hout gestookt worden? Daarnaast is er nog een vorm van verwarming waarbij haardhout gebruikt wordt, namelijk een spekstenen kachel. Kiezen voor een andere verwarmingsbron dan op gas heeft zo zijn voor- en nadelen. Een nadeel is natuurlijk dat u steeds op moet letten of er nog wel voldoende vuur in de kachel zit en ook moet u altijd een voldoende hoeveelheid haardhout op voorraad hebben. Daarentegen zullen veel mensen erkennen dat bijvoorbeeld een open haard voor veel meer sfeer en gezelligheid zorgt. Bovendien geeft het een heel ander soort warmte en ook dat wordt door velen positief gewaardeerd. Een cv-ketel op gas heeft natuurlijk als voordeel dat u ‘s ochtends enkel de thermostaat omhoog hoeft te draaien om een aangename temperatuur te bereiken, maar voor de inwoners van Groningen heeft al het gebruik van aardgas zeer nadelige gevolgen, zoals we inmiddels allemaal weten. Stookt u op haardhout, dan kiest u dus ook voor een meer duurzame vorm van opwarming van uw woning. Zelfs als u enkel een open haard hebt in één ruimte van uw huis, betekent dit als dat u minder fossiele brandstoffen verbruikt. Bomen kunnen steeds weer aangeplant worden en als er van speciaal productiebos gebruik gemaakt wordt en niet van oerbossen, dan is het stoken van haardhout dus zeker een duurzame oplossing te noemen.

Haardhout van een goede kwaliteit

Gaat u op zoek naar haardhout, dan is het belangrijk dat u hout kiest wat van een goede kwaliteit is. Waar moet u nu op letten? In de eerste plaats is het natuurlijk van groot belang om ervoor te zorgen dat het hout dat u kiest volkomen droog is. Kiest u bijvoorbeeld voor een stammetje dat net gezaagd is of raapt u zo wat afgevallen takken uit de tuin, dan zult u merken dat dit niet goed wil branden. In veel gevallen ligt het enkel wat te smeulen, het zal gaan sissen op het moment dat het op het vuur gegooid wordt en er zal veel rook bij vrijkomen. Goed gedroogd haardhout daarentegen brandt mooi schoon, er is sprake van weinig rookontwikkeling. Het is hout dat al een tijd geleden in stukken gekloofd is en dat de tijd heeft gehad om goed door te drogen of kunstmatig gedroogd is. Bij haardhout is het dus erg belangrijk dat het goed gedroogd is en dat het ook op een droge plek bewaard wordt. Dit kan bijvoorbeeld buiten, zolang het niet direct op de grond ligt en er een goede overkapping over zit. Een ander punt om op te letten is of het een zachte of een harde houtsoort betreft. Een zachte houtsoort brandt veel sneller op dan een harde en u zult ze dus ook op verschillende manieren willen gebruiken. Een harde soort haardhout brandt rustig, geeft gelijkmatig warmte af en het betekent dat u de kachel niet vaak bij hoeft te vullen. Dit is ideaal voor een open haard of voor gebruik in andere kachels als u bijvoorbeeld even bij huis weg moet. Een zachte houtsoort is dan weer handig op het moment dat u snel veel warmte nodig heeft, bijvoorbeeld als het koud is in huis. Door de snelle verbranding komt er snel veel warmte vrij. Dit zijn dus zeker zaken om op te letten bij het verkrijgen van haardhout.

De Haardhouthandelaar heeft het allemaal

Hebt u haardhout nodig voor uw open haard of een ander soort kachel in uw woning, dan kunt u dit het beste kopen bij de Haardhouthandelaar. Bij hen profiteert u namelijk van verschillende voordelen:

  • grote partijen in een keer bestellen
  • gratis levering
  • gegarandeerd goed gedroogd haardhout
  • handzame houtblokken

Als u regelmatig op hout stookt, dan hebt u natuurlijk niets aan de zakjes haardhout die u bij tankstations of bouwmarkten kunt kopen. Laten we eerlijk zijn, dat is slechts voldoende voor ongeveer twee avonden. Wilt u regelmatig stoken, dan is het dus wel zo prettig als u in een keer een grotere partij aan kunt schaffen. Bij de Haardhouthandelaar profiteert u er daarbij van dat al hun hout ovengedroogd is, waardoor u het meteen kunt gebruiken en u zeker weet dat het schoon brandt, dus dat u geen last hebt van een grote rookontwikkeling. Bovendien wordt het bij hen meteen in handzame blokken gekloofd, zodat u het zelf niet nog eens kleiner hoeft te maken. Bij de Haardhouthandelaar kunt u bovendien niet enkel terecht voor haardhout, u vindt bij hen ook diverse bijpassende producten. Zo hebt u bijvoorbeeld aanmaakblokjes en aanmaakhoutjes nodig om het vuur op te kunnen starten. Uiteraard kunt u deze dan ook bij hen bestellen. Daarnaast vindt u bij hen ook stevige, lange lucifers om het vuur mee aan te kunnen steken en ruitreiniger om het glas van een dichte kachel mee schoon te kunnen maken. Stookt u liever op briketten of houtpellets, ook dan zit u bij hen goed. Voor haardhout en aanverwante producten is dit dus het adres om naar toe te gaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn